Rabu, 20 Februari 2013

Mama Oja's Chicken Rice..my 1st trial..

Assalamualaikum..haa,da 2 hari  cpbkp x menaip..x brkesempatan..tangan ni da gatal merenyam je nak menaip..hehe..bru la ni brpeluang..
 
Bukan ape,senin lepas cpbkp try ler resepi nasi ayam yg cpbkp cedok kt blogger lain..tp cpbkp olah2,ubah2 ikut kepala sendiri,.dan ternyata sodap ler jugak..huhu..(masuk bakul naik lif)..eh tapi my heroes cakap "memang sedap ler mama"..hmm,yo la tu,pasal korg da lapo,lgpun memang itu je makanan yg ade,sekali jage hati mama kot..)
 
ok la,kali ni aku nak bagi resepi nasi ayam yang aku da buat..untuk Tuan Tanah Kedaung,bley la try resepi ni..daripada duk umah sabtu ahad melanguk,xde wat pape kn,tido je keje nye sambil menternak lalang..huhu..
 
Bahan2 nye..
 
 
Beras basmathi 4 cawan..
 

Halia,bawang putih,bawang besar..sedikit cili padi..


 
Marjerin,sebatang lobak merah,kiub pati ayam,3 helai daun pandan,2 biji tomato,sebatang timun,6 @ 7 batang lada basah merah,daun bawang,1 bungkus bawang goreng,sebiji kentang.x nampak plak dalam gambar ni,terlindung skit..ade serai plak kt situ ea,sebeno nye aku tak gune pon serai tu,saje bagi die enter frame..die pon nak glamer jugak..hehe..
 
 
Dan yang utama nye mesti lah ayam..1 ekor je..cpbkp bli memang da siap potong2,patut nye di potong kepada 4 bahagian je,lg best kalu ayam nye tak payah potong..gedebush sekor bulat2..dibersih kn la ye..mule2 rebus dulu ayam sehingga separuh masak,air rebus nye tu lebih ler sikit,untuk di masukkan ke nasi nanti..
 
 
Nasi:-Panaskan periuk dan masukkan 3 sudu besar marjerin..cpbkp gune rice cooker je..marjerin da cair,msukkan 1 keping kulit kayu manis,hirisan @ potongan 2 biji bawang besar,1 inci halia,3 ulas bawang putih..cpbkp potong2 je pasal nanti senang nak asingkan,anak2 senang nak mkn..kalu nk cincang halus pon bley jugak..tumis sekejap sampai naik bau nye..masukkan daun pandan dan biar kn sekejap..then,masukkn beras yg sudah dibersihkan tadi,dan masukkan air rebusan ayam sehingga paras yg sesuai..ala macam selalu masak nasi ler,ikut sukatan biase..dan sedikit garam,xyah masin2 ler,cukup setakat rase2 je..cpbkp campak sikit serbuk pasti sedap..tutup rice cooker dan biarkan ler die buat keje die..hehe..da masak..
 
 
Sup:-
 
 
Air rebusan ayam tadi kan da amek untuk masukkan ke nasi kan,jgn ler korang amek sume,tinggal kan ler sikit untuk buat kuah sup..kang 'keseret' plak kate orang jawa kalu mkn nasi takde kuah..hhehe..ala,mane yg bhgian leher,hujung kepak dengan kaki ayam korang potong ler kecik2 untuk sup ni..masukkan hirisan @potongan stgah biji bawang besar,1 ulas bawang putih,1 ketul kiub pati ayam,lobak merah,kentang,daun sup,daun bawang..dan bawang goreng..jangan lupe garam dan sedikit serbuk pasti sedap..hmm..
 
 
Untuk ayam pula..kisar @ tumbuk kan 1 biji bawang besar,3 ulas bawang putih,1 inci halia,2 @ 3 sudu lada hitam..dan gaul kan ayam ,tmbah sedikit garam,serbuk pasti sedap,3 sudu besar kicap manis..gaul kan lagi..kemudian gaul kan plak dengan 3 sudu besar marjerin..then,masukkan ke dalam oven,dengan suhu 180 darjah selama 40-45 minit..
 
 
 
 
Ok,biar kan oven lakukan tugas nye yo..meh kite buat sos nye plak..
 
 
Kisar 6 @ 7 batang lada basah merah,3 batang cili padi,3 ulas bawang putih,2 biji tomato..rebus bahan kisar nye ni,masukkan gula,garam,sedikit halia,1 ketul kiub pati ayam,sedikit sos tomato,serbuk pasti sedap..
 
 
 
 
Jeng..jeng..jeng..da siap daa..ha,da bley makan,sabdek,balun..hehe..
Selamat mencuba..semoga berjaya..dan selamat menjamu selera..salam nasi ayam dari CPBKP..
 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan